Teknolojinin yayılması ile hayatımız oldukca kolaylastı. Fakat teknolojinin gelmesiyle güvenlik riskleri de olustu. Güvenlik riskleri olusmasından dolayı siber güvenlik kavramı ortaya çıktı. Her ne kadar güvenlik gelisse de sürekli olarak yeni güvenlik açıkları da gelismekte.
Sürekli rekabet halinde ilerleyecek gibi duruyorlar. Bilgisayar korsanları sürekli yeni kesifler üzerinde çalısmakta. Teknoloji dünyasında güvenlik tam olarak asla saglanılmıyor. Bugün sizler için en etkili ve yaygın olarak kullanılan açık kaynak kodlu 10 tane güvenlik açıgı tarama araçları sunacagım. Umarım konumuz isinize yarayacaktır.
1) Arachni
Sızma testi uzmanları tarafından kullanılan arachni , bir web uygulamasındaki güvenlik hatalarını belirlemek ( analiz etmek ) için tasarlanmıstır. Bir çok özelligi barındıran bu araç hem açık kaynak kodlu hem de çok iyi bir analiz yapan islevsel bir açık tarayıcısıdır.
İste arachni aracımızın yapabilecegi islemler :
- Yerel ve uzak dosya dahil etme ( lfi ve rfi zaafiyetleri )
- Sql injeciton zaafiyeti
- Xss injeciton zaafiyeti ( Cross Site Scripting )
- Geçersiz yönlendirme
2) Grabber
- Komut dosyası çalıştırma ( Command Enjection )
- Dosya Dahil Etme
- Ajax Doğrulaması
- Sql injection
3) Iron Wasp
- Siteler arası komut dosyası oluşturma
- Csrf zaafiyeti
- Yetki yükseltme
- Bozuk kimlik doğrulaması
4) Nogotofail
Resimde de görmüş olduğunuz gibi google tarafından geliştirilen googlenin ağ trafiği analiz aracı olan bu araç yanlış yapılandırmaları ve güvenlik açıklarını tespit edebilen basit ve gelişmiş bir araçtır. İşte bulduğu bazı güvenlik riskleri :- Ssl Sertifika Doğrulama hataları
- Tls ve Ssl injection
- Mitm Saldırıları
5) SonarQube
Web uygulamalarında güvenlik açığı taramanıza yarayan gelişmiş bir araçtır. Java ile geliştirilmiştir. Yaklaşık olarka 25'den fazla yazılım dillerinin analizini yapabilir. Bulunan güvenlik riskleri kırmızı olarak gösterilir. İşte analiz ettiği riskler :
- Dos ve Ddos saldırıları
- Önbellek bozulması
- Sql injection
- Http yanıt bölme
6) Sqlmap
- Güvenlik zaafiyetlerini bulma sürecini otomatikleştirir.
- Sağlam bir algoritma mantığı vardır.
- Bir web sitesinde güvenlik analizi yapabilir.
- Bir çok veritabanı üzerinden işlem yapmakta.
7) W3af
- Arabellek Taşıması
- Csrf
- Dav yapılandırmaları
- Kör sql enjeksiyonu
8) Wapiti
Yaygın kullanılan ve gelişmiş bir araç olan wapiti , açık kaynaklı bir projedir. Web uygulamalarının güvenlik zaafiyetlerine karşı kontrol etmek amacı ile black box testi gerçekleştirir. İşte yapabildiği bazı keşifler :
- Crlf Enjeksiyonu
- Veritabanı enjeksiyonu
- Gizli dosya ifşası
- Shellshock zaafiyeti
- Ssrf
- Xss enjeksiyonu
- Xxe enjeksiyonu
9) Zed Attack Proxy
- Sql enjeksionu
- Xss enjeksiyonu
- Komut enjeksiyonu
- Uygulama hata ayıklayıcı
10) Wfuzz
Python yazılım dili ile geliştirilmiş olan wfuzz , temel olarak brute-force saldırıları için kullanılır. Kali linux üzerindeki hydra aracı ile aynı mantıktadır. Kaba kuvvet saldırıları gerçekleştirir. Fakat güvenlik açığı tarama özelliği de vardır. İşte yapabildiği bazı taramalar :
- Xss enjeksiyonu
- Sql enjeksiyonu
- Ldap enjeksiyonu
Güsel
YanıtlaSilGüzel
YanıtlaSil